Симптоми на преумора и "Burnout":


Преумората е широкоразпространена в съвременния начин на живот. Тя включва различни симптоми, но е добре още при първите да реагирате и да си дадете време за глътка въздух и разреждане на ангажиментите. Напоследък, често преумората се нарича още „burnout“. Симптомите на преумора много приличат на тези на депресията. Чувствате се непрекъснато с липса на сили, тревожите се за всичко и спите по-малко.Преуморени сте, ако:

- Събуждате се изморени;

- Трудно се концентрирате;

- Раздразнителни сте;

- Нямате никакво време за близките си и за физическа активност;

- Боледувате често от вирусни инфекции;

- Имате главоболие и замаяност;

- Забравяте често защо сте отишли в другата стая, оставате автомобилът си отключен и подобни действия;

- Коства ви неимоверно усилие да излезете с приятели на бар;

- Нямате мотивация за работа;

- Имате сенки под очите и болки в областта; липсват ви позитивни емоции и това, което ви е радвало преди, вече не ви доставя удоволствие;

 

Тъй като умората и стресът могат да причинят редица проблеми на здравето ви, е добре, ако забележите такива симптоми, веднага да се замислите какво можете да промените в начина си на живот, за да намирате време за спорт, за близките си, за повече сън и разходки сред природата.

Burnout или „преграяване“ е термин, който обикновено се използва, за да се обозначи преумората от работната среда и самата дейност. Симптомите се развиват постепенно. Първоначално човек изпитва високи нива на стрес, увеличава се разочарованието от малките неуспехи или общуването с колеги. След това преуморените работници губят способността си да се адаптират към работата, стават асоциални и намаляват драстично личните си постижения.

Изчерпването е свързано обикновено с прекомерната работа по проект, който самият служител не намира за полезен. Този човек може да започне да проявява цинично отношение към работата и колегите си и да придобие безразлично отношение към поставените му задачи, така рязко спада и неговото самочувствие.

Ако „прегряването“ продължи дълго може да доведе до депресия и личностни промени, които не са от полза за човека. В такива случаи винаги може да потърси помощ от добър психолог за справяне с преумората.