Първи симптоми на бременност:

Симптомите на бременността са различни за всяка жена и за всяка бременност. Познаването на симптомите на бременността е важно, защото всеки един симптом може да бъде свързан с други фактори, които са различни от бременност. Някои жени усещат симптоми на бременност в рамките на седмицата на зачеване. За други признаци и сигнали на бременност могат да се развият чак след няколко седмици или да отсъстват изцяло.

Simptomi bremennost

Най-често срещани признаци на ранна бременност:

1. Закъснение или липсата на менструация - eдин от най-важните признаци, че ще ставате майка.

2. Зацапване при имплантацията (имплантирането на оплодената вече яйцеклетка към стената на матката). При някои жени се получава леко ръждиво зацапване, както и лека тъпа болка ниско в коремната област.

3. Подути, напрегнати, чувствителни или болезнени гърди - симптом на бременността, който може да се прояви най-рано от една до две седмици след зачеването. Жените могат да забележат промяна в гърдите си като чувствителност при докосване, болка или подуване.

4. Изтощение и повишена умора - симптом, който може да започне най-рано една седмица след зачеването. Много жени се чувстват отпаднали и сънливи.

5. Болки в кръста - Болки ниско долу в кръста отзад могат да бъдат симптом, който се проявява през ранната бременност.

6. Главоболие - Внезапното повишаване на хормоналните нива във Вашето тяло може да причини главоболие през първите седмици на бременността.

7. Повишен апетит – при бременност апетита се засилва и се проявява по-често. Може по някога да ви се дояде силно нещо, което по принцип не обичате или странна комбинация.

8. Усещане за слабост, замаяност (виене на свят) и отпадналост - симптома се дължи на промените, които настъпват в кръвообращението на бременната във връзка с нарастване на матката, както и на моментите на по-ниски стойности на кръвната захар в кръвта на бременната на гладно. Усещане за слабост, замаяност (виене на свят) и отпадналост може да се проявят при изкачване на стълби, при рязко ставане от седнало положение.

9. Коремни спазми - в началото на бременността, когато се залавя зародиша за маточната стена и матката започне да се разтяга, бременната жена може да чувства лека болезненост ниско в корема, подобна на тази преди или по време на менструация.

10. Потъмняване на ореолите около зърната на гърдите.

 

Бременна ли съм – кратък чеклист на симптоми:

• Закъсняващ повече от седмица цикъл, липса на цикъл;
• Леко ръждиво зацапване и болка ниско долу в коремната област;
• Болки в кръста и или лека болка ниско в корема;
• Прилошаване, отпадналост и гадене, особено в сутрешните часове;
• Сънливост – липса на тонус, желание за сън;
• Напрегнати гърди и дискомфорт на гърдите, увеличаване на бюста;
• Учестено уриниране.

Гореописаните симптоми може да се дължат и на други фактори като изтощение преумора, хормонални проблеми, напрежение, стрес, при прием на някои лекарства и други заболявания.

При всички случаи, дори да имате най-малко колебание дали сте бременна – направете тест за бременност или посетете гинеколог, така веднага ще разсеете съмненията.